Български
English
Русский
Балнео медицина

Считано от 16.01.2017г. и във връзка с Наредба  № 2 от 29.01.2016г. за условията и реда за сертифициране на балнеолечебен център на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването регистрирахме  Медицински център „АкватониК – Медикъл – АСМП” ЕООД. В него с помощта и участието на висококвалифицирани специалисти се прилагат здравни процедури, базирани на естествени лечебни фактори (минерална вода и/или лечебна кал). Предлагат се разнообразни терапевтични програми, които се провеждат в специализирано оборудвани кабинети, зали и помещения, предназначени за осъществяване на диагностика, лечение, рехабилитация и профилактика.

Балнеокомплекс АкватониК разработи специални оферти за гостите нуждаещи се от балнолечение съобразени с характеристиките на минералната вода, климата и материалната база. На място според индивидуалните особености на пациентите и текущото им състояние може да се изготви индивидуална програма за профилактика и лечение.

Декларация за заболявания за клиенти по балнео пакет - Български език
Декларация за заболявания за клиенти по балнео пакет - Руски език
Декларация за заболявания за клиенти по балнео пакет - Английски език

При престой от минимум 5 нощувки предлагаме балнеолечебни програми с включени БЕЗПЛАТНИ БАЛНЕО ПРОЦЕДУРИ.

1. Балнеолечението в единствения по рода си в България Акватоничен закрит минерален басейн е уникално изживяване. Басейнът разполага с 57 хидромасажни дюзи и няколко отделения за масаж на ходила, рамене и гръб, и други части на тялото.Подводното колело и  функцията “плуване срещу течението”  укрепват мускулатурата съчетавайки въздействието на радоновата  минерална вода с физическото натоварване.Балнеолечението има благоприятно въздействие при ставни и мускулни болки, дискова херния, радикулит, контрактури и др.На същото ниво са външният минерален басейн с две топила- топло- 40 °С и студено- 18 °С  и плаж, който е подходящ за слънчеви бани, спорт и развлечение - физически занимания на открито на монтираните за целта уреди, игра на шах или почивка на удобен шезлонг. Намират се на ниво -1, с прекрасен изглед към планината.Хидромасажните вани с хромо-, зонотерапия, и ароматни соли, подводноструевият масаж, които са на ниво -2, допринасят за пълна релаксация, подобряване на психо- емоционалния тонус и радостта от живота.
Външно приложение, питейно лечение и профилактика при заболявания на храносмилателната система и жлъчните пътища – гастрит, колит, холецистит.
Пикочо-отделителната система – пиелонефрит,цистит.

2. Физиотерапия , която се намира на ниво /-1/ разполага с 16 кабинета, оборудвани със съвременна апаратура за лечение с:-  ниско- и средночестотни токове- намират приложение при лечение в травматологията - атрофия на Зудек, хематоми, разкъсване на симфизата, ставни контрактури, разнасяне на ексудати и отоци; неврологията - хемиплегия, неврити, каузалгии, интеркостални невралгии, радикулити, травмени лезии на периферните нерви; облитериращи заболявания на артериите, болест на Рейно; възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите; дерматологията - радиодермити, атонични рани; гинекологични заболявания и др.

- ултразвук- повлиява заболявания на периферната система, последствия от увреждания на ЦНС, травми на опорно-двигателния апарат,  заболявания на стомашно чревния тракт, хронични възпалителни процеси в различни органи и тъкани, гинекологични заболявания и др.

- магнитотерапия- оказва изключително добро противовъзпалително и болкоуспокоително действие при заболявания на опорно- двигателния апарат, следфрактурни състояния и заболявания на периферната нервна система.

- лазертерапия- прилага се успешно за лечение на рани в т. ч и повърхностни, изгаряния, контузии на меките тъкани, лечение на сухожилията, лечение на болка, дерматологични и ставни патологии

- инхалации с минерална вода и билки- Парната инхалация е процедура, с която се об­лекчава запушването при бронхит, настинка и други дихателни и синусни заболявания- бронхит, астма и състояния след пневмонии. Тя отпушва запушените синуси и белодроб­ни пътища и помага да се освободите от секрета, да дишате по-леко и да се излекува­те по-бързо. За парата можете да използва­те само чиста вода или минерална,  да добавите и суше­ни или пресни билки и билкови масла, за да усилите ефекта от лечението.

- инфрачервена лампа- оптимизирана е за облекчаване на болки  в мускулите и ставите например рамо, лакът, прасец или врат, както и за облекчение при обикновени настинки. Дълбоко проникващата светлина подмладява кожата, облекчава болките и почиства от токсини. Лъчите също загряват кожата, разширявайки кръвоносните съдове и така стимулират кръвообращението. Концентричните пръстени спомагат лъчите да се фокусират върху точно определена площ.

3. Кинезитерапия - прилага се при широк спектър от проблеми и състояния: от навяхване и изкълчване, до главоболие, болки в областта на гръбначния стълб ( дископатия, лумбаго, скованост), спортни травми, тендинити, деформации и изкривявания на гръбначния стълб (сколиоза, кифоза, стеноза и др.), дискова херния, след оперативни състояния, деформираращи артрози (кокс- и гонартроза), след ендопротезиране (поставяне на изкуствена става) и др.

-  Мануална ( чрез ръцете ) терапия или /лечебен масаж/: съдържа мускулно-фасциални облекчаващи техники, разтягане на скъсени и ограничени структури и тъкани и специфично засилване на слаби мускули, мекотъканни и ставни мобилизации и др. Тези процедури помагат за възстановяването на вашите болезнени области, за да се чувствате гъвкави и свободни извършвайки безболезнени движенията.

-  Повлияване на болката: използване на криотерапия (чрез лед), мека топлина, ултразвук, лазер и други.

-  Лечебни упражнения /ЛФК/: насочени към засилване, стабилизиране, разтягане на скъсени структури за постигане на безболезнен обем на движение. Тези упражнения подобряват движенията и правилния мускулен баланс. Предлагаме занимания по групова, индивидуална, подводна гимнастика в акватоничен минерален басейн, аквааеробика, Клетка на Роше.

-  Корекции на позата (при постурални нарушения): насочени действия към модифициране на поведението, постурални упражнения и самоконтрол (самоосъзнаване). Концентрираме се към корекция на мускулно-скелетни увреди.

-  Програма за домашно приложение: кратка и детайлна програма за упражнения съответстваща на моментното състояние и споменаваща какво може и какво не.

-  Също така третираме и много ортопедични състояния като артрит, тенис и голф лакът, увреда на връзките на различните стави, неправилна походка, счупвания (следрепозиционна, следоперативна или  следимобилизационна фаза), болки в раменна става и др.


4. Калолечение с поморийска лечебна кал с високо съдържание на биологично активни органични и минерални вещества, микроводорасли, микрофауна типични за нашите солени езера. Минерализира тялото. Действа противовъзпалително, антибактериално, успокояващо, детоксикиращо и хидратиращо, като ускорява разнасянето на отоци и засилва регенерацията. Действа в дълбочина с благоприятно действие върху опорно- двигателния апарат, нервната система, костите, ноктите и др.


5. Луголечение под формата на компреси и вани с поморийска луга. Лугата притежава силно изразено противовъзпалително действие при асептично и бактериално възпаление. Минерализира организма. Стимулира защитните реакции и регенеративните тъканни процеси. Магнезият е изключително важен биогенен елемент, полезен за човешкия и животинския организъм, с благоприятно действие върху опорно- двигателния апарат, нервната система, костите, ноктите и др. Луголечението е приложимо при лечение на артроза на коленни , тазобедрени, раменни и лакетни стави, ставите на китката, глезените, дископатии, радикулити, ревматоидни оплаквания, мускулни болки, разширени вени, кожни раздразнения- псориазис, акне. Възпаление на околоставните тъкани, неврити- ишиаз и др.

В Балнеокомплекс АкватониК се лекуват:

1. Заболявания на опорно-двигателния апарат - дегенеративни, възпалителни, следтравмени.
2. Ендокринно-обменни заболявания - затлъстяване, подагра
3. Гинекологични заболявания - неспецифични възпалителни и стерилитет - мъжки и женски.
4. Респираторни заболявания - неспецифични възпалителни и алергични.
5. Заболявания на периферната нервна система и функционални нервни заболявания.
6. Питейно приложение на минералната вода при стомашни, жлъчно-чернодробни и бъбречно-каменни заболявания.

Минералната вода се характеризира като хипертермална, слабоминерализирана, хидрокарбонатно – сулфатно – натриева, флуорна, слаборадонова и алкална.

Температурата на извора е 47,5 градуса , съдържанието на микроконпонентите и общата минерализация са както следва:
обща минерализация/мг в 1 литър /227,5/слабоминерализирани под 1 г/литър/

аниони:
флуор - 5,5
хлор - 3,8
сулфат - 31,9
карбонат - 14,6
хидрокарбонат - 56,3
хидросиликат - 2,7
нитрат-липсва
нитрит-липсва
катиони:
натрий - 94,0
калий - 55,1
калций - 2,9
желязо - 0,01
магнезий-следи
метасилициева киселина - 53,7
радон - 67 емана
Минералната вода въздейства върху органите и системите в човешкия организъм, чрез:
засилване на диурезата
подобряване секрецията и моториката на стомашно-чревните  и жлъчно-чернодробните пътища
нормализиращо въздействие върху дейността на нервната система и жлезите с вътрешна секреция
активиране на регенерацията на кръвта
подобряване на възпалителните дегенеративни процеси
антитоксичен ефект