Български
English
Русский
Курорт

SPA и Балнеокомплекс АкватониК се намира в SPA столицата на Балканите-Велинград. Не случайно градът е наречен “Перлата на българската балнеология".

Легендата твърди, че по тези земи някога е живял Орфей, а титаничната си сила тук е получил Спартак... историята помни много за Чепинския край.

Днес гости и граждани на Велинград могат да усетят духa на миналото, преплетен със съвременните туристически технологии на настоящето. Градът е най-посещаваният български балнео курорт. Уникалността му се състои в неповторимото съчетание на благоприятни климатични и ландшафтни фактори.

С невероятното съчетание на климат, минерални води и красива природа Велинград е предпочитана туристическа дестинация за отдих, лечение, релаксация и развлечение.

С цялата тази хармония от цветове, форми, горски шум и аромат курортът се превръща в едно малко кътче от рая.

Велинград се намира в западната част на Чепинската котловина. Градът е разположен на брега на Чепинска река, на 85 км от Пловдив и на 133 км. от София.

Велинград е разположен между 42 градус 03` с.г.ш. и 23 градус 55` и.г.д. и заема най-западната част на Чепинската котловина, близо до условно приетата граница между Западни Родопи и Рила. Надморската височина е от 750 до 800м в отделните части на града. Релефът е типично родопски – мощни планински ридове образуват гигантски пръстен, обграждащ цялото Чепинско корито. Това са Алабак, Велийско-Веденишки рид, Къркария и Сюткя.

Природата е изключително щедра към Велинград, дарявайки го с красиви иглолистни гори, изобилие на минерални води и най-големият карстов извор в България „Клептуза”.

Географското положение на Велинград е причина за неговия специфичен климат – преходно-континентален със средиземноморско влияние. Средната годишна температура на въздуха е 9.3 градуса С, средната януарска 1.8 градуса С, а юлската 18.7 С. Валежите са сравнително малко, като максимумът е през месец юни. Най-характерно за микроклимата на Велинград е наличието на ясно време и продължителното слънчево греене през цялата година. Броят на мъгливите дни е около 15 за годината. Велинград и околностите му са най-тихият кът в България – средна скорост на вятъра 1м/сек. Специфичен е вятърът вечерник, който носи прохладата на околните планини и прави вечерите и нощите прохладни.

Иглолистните гори, силните слънчеви лъчи, водното богатство, чистият планински въздух и благодатният климат, създават условия, които позволяват успешно лечение в санаториумите на Велинград през цялата година.

Лечебните свойства на минералните води са познати още от древността. Римляните са имали балнеологични съоръжения, за което говорят намерените останки от стари каптажи и водопроводи за минерални води в Каменица и Чепино.

По изобилие и разнообразие на минерални води Велинград се нарежда на първо място в България . Тук са най- богатите хидротермални находища.

Велинградският термоводоносен басейн е един от най-големите и сравнително най-добре проучван в цялата южнобългарска термална област.

Водните му ресурси възлизат на около 160-175 л/сек. Общият брой на минералните извори е около 80. Температурата на водата е различна: в кв.Чепино-42-43 градуса С, в Лъджене – 28-63 градуса С, в Каменица – до94 градуса С, а в село Драгиново – 101 градуса С.

Термалните води на кв.Чепино избликват от гранитизирани извори.Изворите са разположени на половин километър южно от квартала. Водата се характеризира като хипертермална, слабоминерализирана, хидрокарбонатна-сулфатно-натриева,флуорна, слаборадонова и алкална